Nedendir bilinmez ama şu "Ahlâk" kavramı, seçim dönemlerinde fazlasıyla siyasetçilerimizin dillerinde dolaşır. Biri, ötekine; "Bu senin yaptığın, ahlak dışıdır" diye sataşır. Bir başkası; "Ben, öyle ahlak dışı bir davranışta bulunmadım" diyerek, kendini savunmaya çalışır. Velhasıl; herkes kendine göre bir ahlâki kıstas belirleyip, dökülüveriyor meydanlara.
Son olarak yine bir milletvekilimizin, meclis toplantısında kullandığı bazı ifadelerin basına yansımasıyla, siyaset sohbetlerinin malzemesi oluverdi bu "Ahlâk dışı" tabiri. Bu milletvekilimiz, katıldığı İl Genel Meclisi toplantısında, özelleştirmeyle birlikte başlayan elektrik kesme işlemlerine atfen, SEDAŞ yetkilileriyle görüşerek, özellikle de bu seçim arifesinde vatandaşın elektriğini kesmemeleri konusunda ricacı olduğunu beyan etmiş. Eminim ki; kendisinin bu sözleri, o an için o toplantıda bulunan AKP' li meclis üyeleri tarafından takdirle karşılanmış; kendilerini, borcunu ödeyemediği için elektrikleri kesilen vatandaşların hakaret ve isyanlarından kurtardığı için ona müteşekkir kalmışlardır.
Öyle zannediyorum ki; sayın vekil, meclis toplantısında dile getirdiği o görüşmeye dair ifadelerde yer alan "Seçimi düşünerek vatandaşlarımıza iyi yaklaşmaları konusunda da gerekli tebliğleri yaptık" cümlesinin, aynı zamanda "Seçimden sonra da ne isterseniz onu yapın" anlamına geldiğini, ancak bu ifadeler gazetelerde yer alınca anlamış. Anlamış ve çark etmek için en kolay yolu seçmiş. "Benim, öyle ahlâk dışı bir söz söylemem mümkün değil. Ben söylemedim..." diyerek inkâr etmiş. Ardından da konuyu haber yapan gazetecileri mahkemeye vermek üzere avukatlarına talimat vermiş. Aslında buna hiç şaşırmadık. Hani derler ya; "Ön teker nereden giderse, arka teker de onu takip eder" işte o misal.
Yalnız, ben bu sayın milletvekilimizin, neden şikâyetçi olacağını ben pek anlayamadım. Gazetelerden olayı takip edebildiğim kadarıyla; gazeteci arkadaşlarımız tarafından kendisine yöneltilen en ufak bir tahkir veya tezyif amacı taşıyan söz ya da davranış yok. Süreç içerisinde kullanılan en ağır ifade, bizzat kendisinin yalanlama beyanında geçen "Ahlâk dışı" ifadesidir. Kendileri de; "Eğer öyle konuşmuşsam özür dilerim" diyerek, yapılanın yanlışlığını bir anlamda teyit etmişlerdir.
Aslında ben, uzunca bir zamandır, daha doğrusu seçim sathı mailine girildiğinden bu yana, sayın vekilimizin buna benzer bir tarzda gündeme gelmesini beklemiyor değildim. Bir önceki mahalli seçimler arifesinde, partisinin belediye başkan adayıyla birlikte; "Hizmet almak istiyorsanız bize oy vermelisiniz" şeklindeki, halka aba altından değnek göstermeleri, henüz hafızalarda canlılığını koruyor. Sayın M. Ali Şahin benzer tehditleriyle gazete manşetlerine taşındığında, "Yakında burada da başlarlar" diye aklıma düşüvermişlerdi. Ama bu defa Başkan adayı desteklemeye kadar kalmadı iş. Daha erken manşete taşındı sayın vekilimiz. Kendilerinin bile kullanılmasını "Ahlak dışı" buldukları bir takım ifadelerle gündeme geldiler. Ne ölçüde ahlâk içi, ne ölçüde ahlâk dışıdır, bu konuda fikir beyan etmek istemiyorum sadece kendi değerlendirmeleridir ama merak ettiğim bir husus var. Sayın vekil, söz verdikleri üzere özür dileyecekleri zaman, yeni özelleştirilmiş olan SEDAŞ yetkililerine böyle bir tebliğde bulunabilecek güç ve yakınlığı nereden bulduklarını da açıklarlarsa merakımı gidermiş olurlar.
Yazı Tarihi : 13 Mart 2009 Cuma
Bu yazı 37 kere okudu
UYARI: Sitemizde yayınlanan yazarlara ait yazılar, yazarların görüşüdür ve yazarları sorumludur. Medyabar Multi Medya Haber Hizmetleri sorumlu değildir. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yorumda yasal sorumluluk yorum yapan kişiye aittir ve Medyabar Multi Medya Haber hizmetleri sorumlu değildir. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında yorum gönderen muhataplarına dava açılabilmektedir. Yorum şikayet konusu olduğunda ,yazılı talep halinde adli makamlara bu yorumların IP adresleri verilmektedir.
Bu köşe yazısına yapılan yorumlar