İstanbul gibi bir şehir kolay oluşmuyor. Tarih gerek, Roma-Bizans, Osmanlı gerek, din, siyaset, mimari, musiki, ebru, hat, tezhip, muhabbet, felsefe, kelam, hadis, şiir…gerek.
Boğaz olmazsa olmazlardandır tıpkı Adalar ve tepeler gibi…
Beyoğlu, Üsküdar, Çengelköy, Beyazıt, Ayasofya, Süleymaniye, Sultanahmet gerek her şeyden önemlisi.
İstanbul olmak için medeniyet(ler) gerek…
Bu memleketin insanları bugün huzur içinde yaşamak istiyorlarsa ve geleceğe iyi bir miras bırakmak istiyorlarsa öncelikli meselelerinden biri İstanbul'u korumak olmalıdır.
Çünkü İstanbul insanların geceleri yastıklarına baş koydukları bir "ev", alelade bir şehir olmaktan öte kültürel ve siyasal manada bir yurttur.
İstanbul bu yanıyla sadece İstanbul'da oturanların değil Erzurum'da, Sakarya'da, Sivas'ta, Van'da oturanların da yurdudur. İstanbul bunun için çok önemlidir.
Son zamanlarda İstanbul siluetini bozan bazı gökdelenlerle ilgili çeşitli tartışmalar yaşanıyor.
Zeytinburnu'nda yapılan gökdelenlerle ilgili ilk ve en sert tepkiyi Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay gösterdi. Ancak Günay'ın tepkisinden çok bu konunun doğrudan muhatabı olan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın bu konuda herhangi bir açıklama yapmaması daha dikkate değerdi. Topbaş'ın suskunluğu kendisini de aşan bir durumla karşı karşıya olunduğu izlenimini veriyordu. Yani, insanların zihnine acaba konu Başbakan Erdoğan'ın ilgi alanına mı giriyor sorusu gündeme geldi.
Bu spekülasyonların yoğunlaştığı bir dönemde Başbakan Erdoğan kalktı, "İstanbul'un siluetinin bozulmasına izin vermeyiz, gerekirse bu gökdelenleri yıkarız" dedi.
Bu açıklamalar bizi sevindirdi. Hasan Bülent Kahraman'ın "Muhafazakârların İstanbul'u kurtaracağı" yönündeki sözlerine bir nebze de olsa haklılık kazandıran açıklamalardı.
Şimdi soru şu; Peki Sakarya'yı kim kurtaracak?
Şehrin var olan kısa tarihine saygı duyup, kentin sosyal ve kültürel yapısına uygun bir mimariyi ikame etmeye kim çalışacak?
Etnik bir aidiyetten öteye yaşadığı şehrin sosyolojisine bağlı kalarak, çağın şartlarına uygun bir estetik anlayışıyla özellikle imar konusunda beklenen hassasiyeti kim gösterecek?
Neden belediyelerin her meclis toplantısında imar ve plan tadilatları gündeme geliyor?
Belediyelerin, imar kanunlarını gevşetmek adına yaptıkları hinliklere kim dur diyecek?
Vatandaşa imar konusunda kolaylık sağlıyoruz adı altında, çarpık kentleşmeye kapı aralayan uygulamalara izin veren belediye başkanlarının bu pervasız tavırlarına kim isyan edecek?
Popülizmde sınır tanımayan, üç beş oy kapmak için seçim yatırımı yapan estetik yoksunu yöneticilere kim hesap soracak?
Şehrin geleceğini baltalayan, umursamaz ve şark kurnazı tiplerin yapıp ettikleri yanlarına mı kalacak?
Hayır, böyle olmamalı, yapıp ettikleri yanlarına asla kar kalmamalı. Bu işe kesinlikle bir denetim mekanizması gerekiyor. Bu şehir birilerinin yapbozu, oyuncağı olamaz.
Bu konuda en büyük sorumluluk Büyükşehir Belediyesi'nindir. Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, imar konusunda ne denli hassasiyet sahibi olduğunu her platformda dile getiriyor.
Serdivan'da imar konusunda attığı radikal adımlar bugün o bölgeyi şehrin cazibe bölgesi haline getirdi. Aynı depremi yaşayan diğer ilçelerde bu adımları göremedik ve netice olarak ucubelikler ortada.
Bu nedenle Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediyelerinin de uygulamalarını dikkatle takip etmeli ve gerekeni yapmalıdır.
Başbakan Tayyip Erdoğan'ın Sakarya'da imar konusunda neler yapıldığını bilmeyeceğine göre ve bu yüzden Sakarya'ya doğrudan müdahale etmeyeceği için görev Büyükşehir Belediye Başkanı Toçoğlu'nundur.
Yazı Tarihi : 31 Ocak 2012 Salı
Bu yazı 166 kere okudu
UYARI: Sitemizde yayınlanan yazarlara ait yazılar, yazarların görüşüdür ve yazarları sorumludur. Medyabar Multi Medya Haber Hizmetleri sorumlu değildir. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yorumda yasal sorumluluk yorum yapan kişiye aittir ve Medyabar Multi Medya Haber hizmetleri sorumlu değildir. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında yorum gönderen muhataplarına dava açılabilmektedir. Yorum şikayet konusu olduğunda ,yazılı talep halinde adli makamlara bu yorumların IP adresleri verilmektedir.
Bu köşe yazısına yapılan yorumlar
NASIL BİLEMEDİN BU SORUYU SENİN GİBİ ILIMLI sözüm ona müslümanlar
mehmetcolak @ 06.02.2012 18:04:12
zeki toçoğlu adapazarına ne verdiki onu savunuyonuz serdivanı şimdikiyönetim toparlıyor siz oturduğunuz yerden ahkam kesiyorsunuz gidin serdivana vatandaşlarla konuşun zekitoçoğlu ile yusuf alemdarı vatandaş kıyaslamıyor bile yusuf alemdar efsane olma yolunda .siz seçildiğinden beri sakaryaya ne yaptığını göremediğimiz olanıda berbat eden sakarya BÜYÜK şehir belediye başkanı ve yöneticilerine bakın orhan caminin etrafına düzenleme yapacağız dediler canına okudular sıra geldi gar meydanına siz şehirdeki rezilliği görün ozaman .bunlar bukadar kısa zamanda şehri bu hale getirdiler seçimlere kadar olacakları düşünemiyorum.
Oy vermem @ 04.02.2012 09:21:05
TÜRETKEN,
OKUNMUYORSUN BE BİRADER.
YIRTINMA BOŞUNA. . .
A BE MODERATÖR / EDİTÖR. .
GÖZÜN KÖR MÜ ?
MEDYA BAR UCUBE LER İLE
İRTİFA KAYBEDİYOR,
HABER İN OLA. . .
Ali GÜNEBAKAN @ 02.02.2012 09:16:36
N e yazık ki büyük umut beslediğimiz Zeki Toçoğlu şehrin dönüşümüne ve gelişimine katkıda bulunamıyor. gerçekleştirmekle övündüğü projeler Aziz Duran'ın... terminal, santral vd. kendisi gördüğüm kadarıyla park ve meydan açılımı gerçekleştiriyor. bunların tetiklediği problemler ise olabilecek güzellikleri gölgede bıraktı. Zeki toçoğlu'nun ufku memur algısını aşamıyor. Statükocu... sıradan... projden yoksun... devamdan yana... Zeki Toçoğlu'ndan hiç bir şey beklemiyorum artık...
ahmet @ 01.02.2012 15:06:43
SENİN OLMADIĞIN KESİN !
Ali GÜNEBAKAN @ 31.01.2012 17:15:15