Yenibaştan Amentü

Galip Boztoprak

Galip Boztoprak
Yenibaştan Amentü

Galip Boztoprak

Israrla üzerinde durmaya çalıştığımız okuma ihtiyarı bir disiplin işidir. Okuma ihtiyarında, arzusunda, isteğinde bulunan kişi öncelikle okuma disiplinine sahip olması gerekir. Kimi, hangi kitabı, nasıl, ne zaman okuması gerektiğini ancak edindiği disiplin sayesinde okuyabilir ve okuduğu kişiden ve kitaptan gerekli faydayı sağlayabilir. Bu cümleden olarak hemen söyleyelim ki, okunması gereken şahsiyetlerin ve eserlerinin kodlarını çözmemiz gerekir. Yazarın ve eserinin kodları çözüldüğü nispette arzulanan tad ve lezzete ulaşılabilir. Sağlıklı zihniyet teşekkülü de böylelikle hâsıl olur. Maksat hâsıl olunca da hedefe yaklaşılmış olur.
Geçmişin birikimi günümüze sağlıklı bir şekilde taşınmadığı müddetçe geçmişle övünmenin ve avunmanın hiçbir yararı olmaz. Sağlıklı bir zihniyet süzgecinden geçirilerek geçmişin mirası doğru çözümlemelerle günümüze taşınmadığı, medeniyet kodlarımız güncelleştirilmediği müddetçe tarihi birikim sahipsiz kalmış metruk bir mezarlıktan başka bir manzara arz etmez.
Mezarlıklarımız sahip çıkılması gereken vazgeçilmez ibret levhalarıdır. Bir milletin dinamizmini ölçmek istiyorsanız mezarlıklarına bakmanız yeterlidir. Mezarlıkların durumuyla o cemiyetin hâlihazır vaziyetini görmeniz mümkündür.
Tarih ve medeniyet birikimimiz de böyledir. Geçmişin tarih ve medeniyet mezarlığından faydalanmanın yegâne yolu, sağlıklı bir tahlil süzgecinden geçirerek tarih, medeniyet ve kültür kodlarımızı güncelleyerek günümüze taşımaktır. Güncellenmesi yapılmayan, yapılamayan geçmişin mirası hiçbir değer ifade etmez.
Prof. Dr. Ali Akyüz Hoca güzide hadis âlimlerimizden biri. Nevi şahsına münhasır bir bakış açısına sahip. "Yaşayan Kur'an Hazreti Peygamber" eseri Kur'an'a bakış ve Fahri Kainat Efendimizi günümüz okuruna güncellenmiş kod çözümlemeleriyle yeni ve farklı bir üslupla bizlere armağan etti.
Prof. Dr. Ali Akyüz Hoca bu kez "Hazreti Peygamber'in Medeniyet Projesi/Saygı Medeniyeti" adlı çalışması var elimizde. En başta söylediğimiz gibi eserin sahibinin ve eserin kodları tespit edilmeden ele alındığı zaman "işte öyle bir şey" sadedinden okunup geçilir. Ama çalışmanın zihniyet bağlamında bakış açısı çözümlendiğinde karşımıza orijinal, yeni bir harmanlama çıkıyor.
"Medeniyet Projesi/Saygı Medeniyeti" çalışması ilk başlarda bana pek fazla bir orijinallik göstermiyordu. Ali Akyüz Hocamı tanımamış olsam belki de bu kitap benim hiç ilgimi çekmeyecekti. Başlardaki yaşadığım tereddütler Hocayı tanıdıkça "Medeniyet Projesi" ile ilgili duygularımda bir terslik olmalıydı. Hele, hele "Yaşayan Kur'an Hazreti Peygamber" eserini okuyup doyumsuz lezzetler alıp da "Medeniyet Projesi" hakkında tereddütler taşımam bana bir yerlerde anlamadığım, çözemediğim bir şifrenin kodlarının olduğunu gösterdi.
Bir eseri översiniz. Dostluk hatırına övgüler dizersiniz. İşte benim yapmadığım ve yapamayacağım tek şey. Kalem hakkı için hakkı teslim etmek en doğrusu. İşte bizde yapılmayan, yapılamayan da budur. Tenkit okları hedefini tam bulmalı; hem de tam onikiden. Değilse bu vebalin altından kalkmak çok zordur.
"Hazreti Peygamber'in Medeniyet Projesi/Saygı Medeniyeti" bir davet mesajıdır. Günümüz Müslümanlarına iman tazeleme daveti. İman, yani amentü daveti bu. Günümüzün kodlarıyla, diliyle, güncel bir üslupla, güncellenerek yeni bir "Amentü Şerhi"yle karşı karşıyayız.
Şimdi tam da bu noktada denilebilir ki bunun neresi yeni ve orijinal. Günümüz okurunun da problemi tam da bu noktada. İmanın şartları sayılır; altı. Bu altı şart neyi ifade eder, neyi ifade etmez günümüz neslinin anlayacağı ve idrakine sesleneceği biçimde kimse gayret sarf etmez. "Medeniyet Projesi/Saygı Medeniyeti" bence bu gayretin ürünüdür. Tecdidi iman, iman yenilemenin, sil baştan, yeni baştan amentü demenin tam zamanı. Gül Medeniyetinin, güller medeniyetinin vücut bulması için Amentü Billah. Prof. Dr. Ali Akyüz Hocam "Hazreti Peygamber'in Medeniyet Projesi/Saygı Medeniyeti"nde Amentü diyor ve dedirtiyor. Koca Yunus misali "Her dem yeni doğarız/Bizden kim usanası" günümüz neslinin idrakine "Amentü Şerhi" armağan edilmiş. Yüreğine sağlık Sevgili Ali Akyüz Hocam.
Burada küçük, küçücük bir hususu belirtmeden geçemeyeceğim. Hangi mülahaza ile yapılmış bilemiyorum ama bölüm başlıklarının renkli basılması bence çok arabesk kaçmış. Hele renk seçiminin kırmızı olması çok amatörce düşünülmüş. Loş ışıkta okumayı da güçleştiriyor. Ensar Neşriyat'a doğrusu bu özensizliğinden dolayı yakıştıramadım. Eser İstanbul Mart 2008'de 4. Baskısını yapmış. Bu son derece sevindirici bir alakanın sonucu.
Son bir husus. Prof. Dr. Ali Akyüz Hocam olmazsa olmaz bir misyon ifa ediyor. Davetler, seminerler, sohbetler ve konferanslarında Hazreti Fahri Kainatı bıkmadan, usanmadan yepyeni bir üslup ve bakış açısıyla dinleyenleriyle paylaşıp anlatma çabası ve gayreti içindeler. "Yüzakı Dergisi"nin Nisan 2009 sayısında bir mülakat/söyleşi gerçekleştirilmiş. "O'na Vefâ Borcumuz Var" mülakatın/söyleşinin konusu. O, "O ki o yüzden varız". Biricik kılavuzumuz. Yolumuzun aydınlığı O olunca hiçbir zulmet karanlığı bizi kuşatamaz. Bu mülakatı/söyleşiyi Yüzakı Dergisinin Nisan 2009 sayısını edinip okumanızı tavsiye ederim. Disipline olmamız ve çözemediğimiz birçok şifrenin kodlarını bu söyleşide bulacağınızdan eminim.
Peygambere iman, Allah'a imandır; peygambere iman Kur'an'a imandır. Amentünün özü de budur.



Yazı Tarihi : 13 Mayıs 2009 Çarşamba
Bu yazı 43 kere okudu
UYARI: Sitemizde yayınlanan yazarlara ait yazılar, yazarların görüşüdür ve yazarları sorumludur. Medyabar Multi Medya Haber Hizmetleri sorumlu değildir. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yorumda yasal sorumluluk yorum yapan kişiye aittir ve Medyabar Multi Medya Haber hizmetleri sorumlu değildir. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında yorum gönderen muhataplarına dava açılabilmektedir. Yorum şikayet konusu olduğunda ,yazılı talep halinde adli makamlara bu yorumların IP adresleri verilmektedir.

Bu köşe yazısına yapılan yorumlar

tebrikler galip kardeş.yazılarını zamanında okumak isterdim ama maalesef şimdi görebildim.hadi ben göremedim,sana ne olduki 2009 da kalmışsın.yazıların niçin devam etmemiş...
mahmut çırak @ 25.10.2011 19:59:53
Online Ziyaretçiler
-
Silkroad Silk, Silkroad Online, Silkroad ESN, Silk