Akyazı'da TOKİ hüsranı!

Saadet Parti Akyazı İlçe Başkanı Selman Demirtaş Demirtaş ''Akyazı ilçesinde yaptırılan TOKİ evleri Vatandaşın beklentilerine cevap veremedi tabiri yerindeyse Dağ Fare doğurdu'' dedi.

Saadet Partisi Akyazı ilçe başkanı Selman Demirtaş ve yönetim kurulu üyelerinden Akyazı TOKİ evleri ile ilgili basın açıklaması yaptı.
Demirtaş TOKİ ile ilgili şunları söyledi Bu gün 2 şubat 2012 Saadet Partisi Akyazı ilçe teşkilatı olarak Akyazı Belediyesi ve TOKİ ortak projesi olan toplu konut projesini değerlendirmek üzere toplanmış bulunmaktayız, yarın idrak edeceğimiz mevlit kandilinin Alem-i İslam'a hayırlar getirmesini mevladan niyaz ediyorum Bilindiği üzere İlçemiz Ömercikler mahallesinde TOKİ ve Akyazı Belediyesi ortaklığı ile toplu konut inşası için bir protokol imzalanmıştır. Projenin reklamları internet siteleri, Afişler , broşürler vasıtasıyla yapılmaktadır.Yani konu kamuoyunun malumu olan bir konudur. Bizde İlçe teşkilatı olarak bu projeyi eksikleri ve fazlalarıyla değerlendirmek üzere bir çalışma başlattık.Bu gün burada bu çalışmamızın neticesini kamuoyu ile paylaşacağız. Değerlendirmemize geçmeden önce peşinen belirtmek isterim ki Maksadımız kesinlikle bu projenin hayata geçirilmesine engel olmak değildir. Bilakis sorumlu muhalefet anlayışıyla projeye katkı sağlamaktır. Sadece eleştiren değil çözüm önerilerini ortaya koyan bir anlayışla hareket edeceğiz. Akyazımıza katkı sağlayacağına inandığımız her türlü projenin destekçisi olacağız.Akyazı Belediyesinin TOKİ ile protokol imzalamasıyla birlikte özellikle dar gelirli vatandaşlarımız da ev sahibi olabilecekleri noktasında büyük bir beklenti oluştu. Yapılan açıklamada da projenin sosyal konut projesi statüsünde olduğu belirtilmişti. Bu beklentileri daha da artırdı. Ancak bugün gelinen noktaya bakıldığında herkes büyük bir hayal kırıklığı yaşamıştır. Proje sosyal konut statüsünden çıkarılarak C1 tipi standart şeklinde ifade edilen ve beklentilerin hayli uzağında rakamlara satışa sunulan bir proje haline getirilmiştir Akyazı Belediyesi Ak belde konutları ile Akyazı halkının beklentilerine cevap verememiştir. Ak Çarşı projesinin hali de ortada dır. Bu projenin TOKİ nin katkıları ile hayata geçirilecek olması o kötü tecrübeleri unutturmuşken açıklanan fiyat ve ödeme şartları dağ fare doğurdu şekline yorumlanmıştır.

TOKİ' nin öncelikli görevi konut edinmekte zorluk çeken vatandaşlarımızın ev sahibi olabilmesini sağlamaktır. Akyazı halkı da bu nedenle bir beklenti içerisine girmiştir. Biliyorsunuz TOKİ imar kanunundan muaf tutulmaktadır.Projelerinin teknik şartlarını kendisi belirlemektedir. Akyazı için imar izni iki kat olarak belirlenmişken TOKİ bu projede dört katlı bloklar inşa edeceğini beyan etmektedir. Yani arsa payı bakımından yüzde elli daha avantajlı durumdadır. Bunun yanında harçlardan da muaf tutulan TOKİ yi ucuz konut üretme noktasında avantajlı hale getirmek için tanınan bu imtiyaz Akyazı da fiyatlara yansımamıştır. 10000 TL +6500 TL peşin 120 ay X 779,00 TL toplam 110,000 TL olarak belirlenen fiyat Akyazı şartlarında çok yüksektir. Keza yılda iki defa artırılacak olan 779,00 TL lik taksit bedeli de yüksektir. 110,000 tele olarak belirlenen fiyatta da yılda iki kez yapılacak artış da dikkate alınmamıştır. Mevcut fiyatlar ve ödeme koşullarında özel sektör tarafından da konut üretilmektedir. Dolayısıyla proje fiyat bakımından ve ödeme koşulları bakımından cazip değildir.

TOKİ nin diğer il ve ilçelerdeki projeleri incelendiğinde sosyal imkanlar bakımından da projenin eksik kaldığı görülecektir.
Afişlerden ve broşürlerden gördüğümüz kadarıyla proje estetik olarak da noksandır. Toplu konuttan ziyade üniversite kampusunu andıran bir görünüm oluşturmaktadır.

Herkesin talep patlaması yaşanacağını düşündüğü proje için Ön görülen başvuru süresi yarın dolmaktadır. Bizim edindiğimiz bilgiye göre talep çok düşük olmuştur.
Bu şartlar altında bu projenin hayata geçirilmesi mümkün görünmemektedir
Proje Akyazı halkının da görüşü alınarak realize edilmelidir.
19 blok 120 metrekare tek tip şeklinde öngörülen projede alt gelir guruplarının da konut edinmesine imkan sağlayacak düzenlemeler yapılmalıdır.
Öncelikle fiyat hesaplamaları yeniden gözden geçirilmelidir.Vade uzatılarak taksitlerin düşürülmesi sağlanmalıdır.
Daha düşük metrekarelerde konutlar oluşturularak talep çeşitliliği sağlanmalıdır. Toplu konut alanında ilk olacak bu proje estetik olarak da gözden geçirilmelidir. Biz uyarı vazifemizi icra ediyoruz. Konunun takipçisi olacağımızı beyan ediyoruz. Ben yaptım oldu mantığıyla halkın talepleri dikkate alınmadan atılan adımlar yaşanmış kötü tecrübelerin tekrarı olacaktır. Bu konuda iktidar Partisinin ilçe teşkilatı da gerekli hassasiyeti göstermeli sorumluluk almalıdır. Hayata geçirilecek tüm projelere Halkın katılımı sağlanmalı, Halk sadece oy veren kişiler olarak görülmemelidir. Bu projede TOKi ve Akyazı belediyesinin hangi yükümlülükleri bulunduğu , Arsa Tahsinsin hangi şartla gerçekleştiği gibi konularda kamuoyu bilgilendirilmelidir dedi.
Alaattin ONUR



Haber Tarihi : 02 Şubat 2012 Perşembe
Bu haber 244 kere okudu
UYARI: Kullanıcıların sitede beyan edeceği her türlü fikir ve düşünce tamamen kendi kişisel görüşüdür ve sadece kendisini bağlar. Yorumda yasal sorumluluk yorum yapan kişinin görüşleridir ve yorum yapan kişi yasal sorumludur. Medyabar Multi medya haber hizmetleri yapılan yorumlardan yasal sorumlu değildir. Suç teşkil edecek, hakaret içerikli yorumlar hakkında yorum gönderen muhataplarına dava açılabilmektedir. Yorum şikayet konusu olduğunda ,yazılı talep halinde adli makamlara bu yorumların IP adresleri verilmektedir.

Bu habere yapılan yorumlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış.
Online Ziyaretçiler
-